5 / 1 9 9 8   A U G U S T  
 h o r i s o n t  
   
 I N I M E N E  L O O D U S  U N I V E R S U M
  Luuviljad ja sinihape
Hergi Karik
Tallinna Pedagoogikaülikooli keemiaprofessor
 
 
Alustuseks esitame kaks tsitaati. Louvre'i idamaade ja antiikkunsti osakonnas säilitatakse papüüruserulli, mis algab hoiatusega: "... kui sellest teistele räägid, siis sured virsikusse..." Teine tsitaat pärineb ühest sajanditevanusest india templist, kus ühel templi uksel oli kiri: "Ära ava - muidu sured virsikusse!" Mida tähendab see salapärane virsik?

Juba sajandeid on tugeva mürkainena kasutatud sinihapet, teadusnimetusega vesinktsüaniidhape, ning selle sooli kaalium- ja naatriumtsüaniidi. Sinihapet saadi virsikukividest. Virsikukivi puitunud sisekesta purustamisel vabastatakse virsikuseeme. Seemnete peenestamisel ja segamisel vee või veiniga saadaksegi tapvalt mürgine vedelik.

Göring viskas vedru välja, Rasputin ei teinud teist nägugi
Sinihapppe avastas 18. sajandi kuulsamaid keemikuid Carl Wilhelm Scheele. Temale kuulub 7 keemilise elemendi ja paljude ühendite avastamise au, aga kahjuks ei toonud viimane avastus talle õnne. Scheele suri ootamatult kaks päeva pärast oma abiellumist. Sel ajal uuris ta äsja avastatud ja berliini sinisest eraldatud ainet, mida ta nimetas preisi happeks. See nimetus on inglise keeles triviaalnimetusena käibel tänaseni (Prussian acid), meie arginimetus sinihape tuletub aga saksa keelest (Blausäure). Keemikutel oli sel ajal üheks uurimisviisiks nn. organoleptiline katse: maitsta uuritavat ainet. Nii toimis alati ka Scheele, ning ühe versiooni järgi sai see tema surma põhjuseks.

Sinihappe ja selle soolade surmaannus on väga väike, umbes üks kahekümnendik grammist, väikese noaotsatäis. Vene avantüristi, imearsti-ennustaja ja viimase tsaari perekonna soosiku Grigori Rasputinit aga sinihappe ja selle sooladega tappa ei suudetud, kuigi talle anti mitmekordset surmaannust sisaldavat toitu ja veini. Põhjenduseks on toodud mitu teaduslikku tõlgendust, mida siinkohal analüüsida ei jõua.

Tsüaniidide tähtsaks kasutusalaks kujunes väärismetallide eraldamine maagist, kuid ei unustatud ka tähtsust mürgina. Teise maailmasõja ajal kasutati Saksamaal sinihappe derivaate tsüklon A ja B nime all koonduslaagrite gaasikambris. Kriminaalromaanidest ja filmidest teame, et spioonil on sageli kraenurgas tsüaniidiampull, mille katkihammustamisele järgneb kohe surm. USAs hukati surmamõistetuid varem sinihappeaurudega ja Nürnbergi kohtuprotsessil poomissurma mõistetud Hermann Göring jõudis ise lõpetada oma elu enne kohtuotsuse täideviimist. Ta kasutas tsüaniidiampulli, mille talle viimase jumalagajätusuudluse ajal andis abikaasa.

Vältige mürgist moosi! Luuviljade seemet ümbritseb sisekest, mida argielus luuks ehk kiviks (ploomikivi, kirsikivi) nimetame. Luuviljade seemned sisaldavad amügdaliini, mis ensüümide ja vee toimel kergesti hüdrolüüsub kas organismis või soojendamisel, andes sinihappe (HCN), glükoosi ja bensaldehüüdi:

C20H27NO11+2H2O=HCN+2C6H12O6+C6H5CHO

Mürgitust põhjustab seemneis sisalduv amügdaliin. Viimast on mõrumandlis 2,5-3,5%, virsikuseemneis 2-3%, aprikoosi- ja ploomiseemneis 1-1,8%, kirsiseemneis 0,8%. Veelgi vähem on amügdaliini õuna- ja pirniseemneis, toomingamarjades ja loorberilehtedes. Inimene võib surmaannuse saada 50-60 mõrumandlist ja 100 ploomi- või aprikoosiseemnest. Seepärast ei tohi luuviljade seemneid süüa. Eriti on vaja hoiatada lapsi.

Sinihape on lenduv. Seepärast tuleb kompoti valmistamisel seda tingimata keeta, et mürkained haihtuksid. Kui kividega luuviljadele (ploomidele, kirssidele) valada peale vaid kuuma siirupit, siis amügdaliin ei lagune. Sinihape ei lendu, vaid difundeerub aeglaselt kompotisse ja võib söömisel põhjustada mürgitust. Soovitavam oleks aga moosi keetmisel juba eelnevalt eraldada kivid viljadest.

Mürgistustunnuseks on kõrvetustunne suus ja kurgus, süljevool, rõhumistunne südame piirkonnas, millele lõpuks järgneb surm.

Sinihappeauru kasutavad kaitserelvana teiste putukate vastu kivide all ja mullas elavad lameda kehaga tuhatjalgsed. Märgime, et inimene hukkub ühe hingetõmbega sissehingatud HCN-aurust juba ühe minuti jooksul. Et HCN-aurud võivad olmes moodustuda nailon- ja polüuretaanesemete termilisel lagunemisel ja põletamisel, siis ei tohi neid hävitada põletamisega. Tuleb arvestada, et mürgine HCN võib organismi sattuda mitte ainult toidu, joogi ja õhuga, vaid ka läbi naha. HCN tungib raskusteta läbi ka vigastamata nahast. Mürgituse esmaabiks rakendatakse 0,2%-list kaaliumpermanganaadi lahust, vesinikperoksiidi, naatriumtiosulfaadi ja raudsulfaadi lahuseid.


tagasi ...


 
Horisondi e-post - horisont@datanet.ee