2 / 1 9 9 8   M Ä R T S  
 h o r i s o n t  
   
 I N I M E N E  L O O D U S  U N I V E R S U M
  Elektronpost
ILSE SINIVEE
 
 
Eelmises artiklis (vt. “Horisont” 1/99) kirjeldasime elektronposti saatmist programmi Netscape Communicatori abil. Kuid Windows?95 keskkonnas töötades saab elektronposti jaoks kasutada ka programme Internet Mail ja Microsoft Outlook.


Programm Internet Mail

Programmi Internet Mail akna ülaosa olulisemad elemendid on menüüriba ja selle all paiknev nupuriba. Nupuriba all on kaustalahter Folder.

Kaustalahtreid on neli. Kausta Inbox paigutatakse sissetulnud kirjad, kausta Outbox saatmisele määratud kirjad. Kaustas Sent Items on väljasaadetud kirjade koopiad ja kaustas Deleted Items kustutatud kirjad. Kausta valimiseks klõpsata lahtri paremas otsas paikneval noolega nupul. Nupu all avaneb kaustaloetelu, millel klõpsata vajalikul nimel.

Internet Maili akna allosa on jagatud kaheks. Ülemises osas kuvatakse valitud kausta kirjaloetelu. Alumises osas saab lugeda kirja, millel nimel on klõpsatud ülemises lahtris.

Soovi korral saab Internet Maili akna allossa avada vaid kirjaloeteluga osa. See võib olla kasulik, kuna viimasel ajal on hakanud levima viirusega elektronpost. Sedaliiki kirja teemalahtris võib olla märkus Win a holiday (võida puhkus) või midagi selletaolist. Kui klõpsata sellisel kirjal, tuleb arvutisse viirus ja puhkus võibki tulla, kuna viirus teeb kõvaketta tühjaks. Kui aga märgatakse sellise teemaga kirja ja seda ei avata, jääb puhkus ära.


Kirjade kirjutamine

Uue kirja koostamiseks klõpsata nupuriba nupul New Message. Ekraanile tuleb uue kirja koostamisaken New Message.

Akna ülaosas on menüüriba ja nupuriba, mille all on kolm lahtrit.

Lahtrisse To tuleb sisestada kirja saaja elektronposti aadress. Sisestamisel tuleb olla hoolikas, kuna vale süntaksiga kirjutatud aadressiga kirja ei võeta saatmiseks vastu. Keelelistele apsudele aga tähelepanu ei pöörata. Kõik vajalikud märgid (nt punktid) peavad olema omal kohal, aadressis ei tohi olla tühikuid.

Aadressid on üldjuhul kujus: nimi@domeen, näiteks Linda@online.ee või Linda.Palm@online.ee

Märgi @ (hääldatakse “ät”) sisestamiseks vajutada alla sõrmis <Alt Gr>, hoida allavajutatuna ja vajutada alla ka numbrisõrmis <2>. Seejärel vabastada sõrmised.

Kui lahtrisse To on vaja sisestada mitu aadressi, eraldada need üksteisest semikooloniga. Aadresside vahel ei tohi olla tühikuid.

Lahtrisse CC kirjutatakse kirja koopia saaja elektronposti aadress. Kui koopiat ei ole vaja saata, ei tarvitse lahtrit täita.

Lahtrisse Subject kirjutatakse kirja lühike (mõnesõnaline) iseloomustus. Lahtrit ei ole kohustuslik täita, ent kui see jääb tühjaks, toob programm kirja saatmisel ekraanile meeldetuletuse. Selles päritakse, kas kiri soovitakse tõepoolest jätta lühiiseloomustuseta.

Kirja tekst sisestatakse akna New Message allossa. Kirjas tuleks vältida eesti täpitähti ä, ö, õ, ü, kuna saatmisel need võidakse asendada teiste tähtedega. Eesti täpitähtede asemel võib kasutada sobivaid märgikombinatsioone, näiteks õ asemel o~.

Kui kiri on valmis, klõpsata akna New Message nupuriba vasakult esimesel ümbrikupildiga nupul Send. Kirjaaken suletakse ja kiri paigutatakse saatmisele määratud kirjade kausta Outbox. Kirja Internetti läkitamiseks klõpsata Internet Maili aknas nupul Send and Receive. Kaustas Outbox olevad kirjad saadetakse teele ja kui serveris on uusi kirju, tuuakse need kausta Inbox.


Sissetulnud kirjad

Sissetulnud kirjade lugemiseks klõpsata Internet Maili akna alt teises lahtris läbilugemata kirja nimel. Selliste kirjade nimed kuvatakse selles lahtris paksus kirjas. Pärast uue kirja läbilugemist kuvatakse kirja nimi harilikus kirjas.

Mingile sissetulunud kirjale vastamiseks võib klõpsata selle nimel kirjaloetelul ja seejärel nupuribal nupul Reply to Author. Ekraanile tuuakse aken New Message, mille lahtrisse To on juba aadress sisestatud, akna allosas on tsiteeritud saadetud kiri. Kirjalahtri ülaosas vilgub sisestuskursor uue kirja ootel.

Kui tsiteeritud kiri on pikk, võib sellest osa ära kustutada.


Elektronpost lisaga

Vahel on tarvis saata elektronpost koos lisaga, näiteks Exceli tabeliga, Wordi dokumendiga vms. Sellisel juhul koostada kiri tavalisel viisil ja klõpsata seejärel uue kirja aknas kirjaklambri pildiga nupul Attachment. Ekraanile tuuakse dialoogikast kirjale lisatava faili otsimiseks. Pärast topeltklõpsu tegemist lisatava faili nimel paigutatakse selle ikoon uue kirja akna allossa.

Kui kirjale pannakse kaasa lisa, tuleb jälgida, et see ei oleks ülemäära suur. Mahukamad dokumendid on soovitav enne kirjale lisamist programmiga winzip, arj vms komprimeerida.

Kui sisse on tulnud kirju, millele on kinnistatud lisa, on kirjaloetelus nende nimede ees kirjaklambri pilt. Klõpsates sellise kirja nimel avatakse kiri Internet Maili akna allossa. Kirja ülaosas paremal on kirjaklambri pilt. Klõpsates sellel, tuleb sinna lipik dokumendi nimega. Tehes topeltklõpsu lipikul käivitatakse programm, millega lisatud dokument oli koostatud ja dokument tuuakse programmi aknasse. Pärast dokumendi läbilugemist sulgeda programmiaken. Uuesti tuleb nähtavale Internet Maili aken.

Vanade kirjade kustutamiseks klõpsata esmalt kirja nimel Internet Maili aknas kirjaloetelus ja seejärel nupul Delete. Kiri eemaldatakse kaustast Inbox ja viiakse kausta Deleted Items.

Elektronposti saab vajaduse korral saata otse Microsoft Internet Exploreri aknast.

Klõpsata Exploreri aknas nupul Mail ja selle all avaneval loetelul käsul New Message. Kui Internet Explorer on konfigureeritud selliselt, et elektronposti saatmiseks on määratud programm Internet Mail, tehakse pärast käsul New Message klõpsamist lahti Internet Maili uue kirja aken New Message.


Elektronpost Microsoft Outlook abil

Kui arvutisse on installeeritud Microsofti kontoripakett Microsoft Office 97, saab elektronposti saata programmi Microsoft Outlook abil.

Käivitada Microsoft Outlook ja klõpsata selle tööakna nupuriba vasakult esimesel nupul New Message. Ekraanile tuuakse uue kirja aken, kuhu tippida sisse kiri ja läkitada see teele analoogiliselt tööga programmiga Internet Mail.

Sissetulnud kirjade lugemiseks teha Microsoft Outlooki kausta Inbox kirjaloetelul topeltklõps soovitud kirja nimel.

ILSE SINIVEE on arvutiõpetaja. Mitmete arvutiõpetuse raamatute autor.


tagasi esilehele ...


 
Horisondi e-post - horisont@datanet.ee