1 / 1 9 9 8   J A A N U A R  
 h o r i s o n t  
   
 I N I M E N E  L O O D U S  U N I V E R S U M
  meile vastab - ajaloolane DAVID VSEVIOV

 
 
David Vseviov on sündinud 1949. aastal Tallinnas. Ta on lõpetanud Tallinna 6. Keskkooli ja õppinud aastail 1966-1971 Tartu ülikoolis ajalugu. Aastad 1971-1973 möödusid sõjaväes, 1973-1976 aspirantuuris. Pärast aspirantuuri lõpetamist töötas David Vseviov mitmetel ametikohtadel Eesti TA Ajaloo Instituudis. Hetkel on ta Eesti Kunstiakadeemia õppejõud ja humanitaarainete keskuse juhataja. Laiemale avalikkusele on ta tuntuks saanud oma ajalooteemaliste raadiosaadetega.

Kuidas sai Teist teadlane ja miks valisite just ajaloo?
Ajaloo valisin uudishimust, kuid ka soovist mõista protsesse, mis toimuvad ühiskonnas. On vist nii, et me kõik tahaksime teada tulevikku, oma saatust. Vahe on vaid selles, kust või kellelt me seda teadmist otsime. Mina olen selleks oraakliks valinud mineviku.

Kui ma üldse teadlane olen, siis minu valdkonnaks on pigem vahendaja-õpetaja roll.


Kui Teist ei oleks saanud ajaloolast, siis millise tööga leiba oleksite teeninud?
Ma ei oska sellele küsimusele vastata. Kuigi võiks ju väita, et ma teenin leiba ajalooga, ning, õnneliku juhusena, langevad minu huvid ja töö kokku. Tegelikult ei ole see pilt nii roosiline nagu esmapilgul tundub. Enamuse ajast ja ka jõust võtavad sageli lõpmatud leongud.


Kuidas hindate eesti ajalooteaduse hetkeseisu?
Eesti ajalooteaduse hetkeseis on objektiivselt väga hea. See tähendab seda, et ajalugu on praktiliselt pääsenud oma kõige hullema vaenlase — ideoloogia käest. On ju arusaadav, et kui ideoloogial on ajalugu vaja, siis ta maksab, ja tellib muusika. Teine küsimus on see, milleks seda ajaloovabadust kasutada, ja kas üldse on kasutajaid või millised on nende võimed. Ja siin on pilt tunduvalt kurvem.

Umbes kümme aastat tagasi avanesid ajaloolastele nii mahukad uued varakambrid, eriti lähimineviku osas, et peaaegu kogu energia on läinud nende rikkuste esmakirjeldamisele. Nüüd hakkab see aeg ilmselt täis saama ja rõhk on nihkumas “paljastamiselt” uurimisele.


Te olete Eesti Raadio vahendusel nüüd juba mitu aastat tutvustanud meie raadiokuulajaile Vana-Rooma ja Venemaa ajalugu. Kuidas saada asjatundjaks nii erinevates teemavaldkondades? (Seda enam, et ajalugu on selline imelik ala, mille puhul on ju lausa võimatu ise kõike arhiivides järele uurida!?)

Ma ei ole mingi asjatundja. Kaugel sellest. Vähemalt mitte selles variandis, et kõike ise arhiivides järele uuriksin. Mis puudutab Roomat ja Venemaad, siis minu huvidest lähtudes piisab täielikult sadadest tuhandetest avaldatud lehekülgedest. Mind ei huvita ajaloos mitte niivõrd Rooma ja Venemaa kui sellised, vaid hoopis muu — näiteks see, mida inimene on teinud võimuga, või kuidas toimib hirm. Vastust neile küsimustele üritan ma leida nii Roomast, Venemaalt kui ka mujalt. Loomulikult on huvitav kontrollida-võrrelda oma tulemusi-järeldusi väikeses Eesti laboratooriumis ning siis tuleb vahel minna ka arhiivi.


Aga kui Te ikkagi saaksite töötada näiteks terve aasta mis tahes maailma paigas, millise probleemi kallale asuksite?
Fantaseerimisel on mitu astet. Kui see poleks üldsegi seotud minu reaalse isikuga, siis tahaksin ma ajas liikuda — nagu liftiga. Ning lihtsalt vaadata ja kogeda.
Kui aga fantaseerida natuke reaalsemalt, siis võiks osata hiina keelt ning jälgida, kuidas väljenduvad seaduspärasused Läänes ja Idas.
Ja veelgi realistlikumalt, n.-ö. ühe jalaga maa peal olles — võiks selle aasta veeta Venemaa kinnistes arhiivides. Ikka selle sama huvi rahuldamiseks.


Kuidas suhtute ajaloolistesse romaanidesse? On Teil oma lemmik?
Hästi. Nagu ka ajaloolistesse filmidesse, kui nad on korralikult tehtud. Korralikkuse all ei mõtle ma mitte detailide täpsust, mille puudumises ajaloolased vahel filmitegijaid kritiseerivad, vaid üldisema õhustiku tabamist.


Fantaseerime pisut. Kui Teil oleks võimalik vestelda ükskõik kellega ükskõik millisest ajast, kelle valiksite vestluskaaslaseks?
See nimekiri tuleks vist liiga pikk. Eriti siis, kui oleks võimalik rääkida mitte oma rolli “etendava” suurkujuga, vaid hingest-hinge.


Millist teadusavastust läbi aegade peate kõige tähtsamaks? Kõige ohtlikumaks?
Ma ei tea, mis on kõige tähtsam. Võib-olla peitub see kusagil miljonite aastate taga, mingil murrangulisel piiril inimese teadvuses?

Kogu inimkonna ajalugu võib vaadelda kui tapariistade täiustamise võidukäiku. Teadussaavutused selles valdkonnas võimaldaksid teoreetiliselt ajaloo hoopiski lõpetada. Ilmselt võivad samasuguse lõpuni viia ka katsed kloonida inimest.


Milline oleks Teie vapideviis?
Ma ei tea, aga mulle ei meeldi kurjus ja vägivald.


tagasi esilehele ...


 
Horisondi e-post - horisont@datanet.ee