1 / 1 9 9 8   J A A N U A R  
 h o r i s o n t  
   
 I N I M E N E  L O O D U S  U N I V E R S U M
  Elektronpost
Ilse Sinivee
arvutiõpetaja
 
 
Mitteametliku klassifikatsiooni järgi on postinduses tegemist kahe suure alaliigiga: snail-mail (tigupost) ja e-mail (elektronpost). Esimese liigiga on meil kõigil olnud kokkupuuteid. E-mail sai võimalikuks tänu arvutite ja rahvusvahelise arvutivõrgu Internet laiale levikule.

Kui arvutid on lülitatud võrku, saab ühelt arvutilt saata teisele teateid. Juhul, kui arvutil on juurdepääs Internetti, saab teateid saata praktiliselt üle kogu maailma.

E-mail — elektronpost — on kiire. Kui on kasutada kiire arvuti ja modem ning ühendus Internetiga on hea, saavad erinevates maades teineteisele elektronposti saatvad isikud kirivestlust pidada.

Elektronposti saab saata paljude programmidega: Internet Mail, Pegasus Mail, Eudora, Netscape jt. Kuigi loetletud programmid üksteisest erinevad, on nendega kirjade saatmisviisid analoogilised.

Ajakirjal "Horisont" on kavas avaldada elektronposti kohta lühiartiklite seeria. Sari on mõeldud sellisele arvutikasutajale, kes oskab töötada Windows 95 (Windows NT 4.0, Windows 98) keskkonnas.

Esimestes artiklites kirjeldatakse elektronposti saatmist programmi Netscape Communicator abil.


Kirjad Netscape Communicatoriga

Et arvutiga oleks võimalik saata elektronposti, tuleb esmalt hankida Interneti-ühendus ja sidepidamisprogramm, näiteks Netscape Communicator ja sisestada serveri aadress ning väljaminevate ja sissetulevate kirjade postkastide andmed vastavatesse menüüdesse.

Elektronposti (E-mail) saatmiseks Netscape Communicatori (edaspidi Netscape) abil on mitmeid võimalusi. Üheks neist on käivitada Netscape ja valida menüüst Communicator (side) käsk Messenger Mailbox (postkast). Tööaknasse tuuakse elektronposti postkasti sissetulnud kirjade kausta Inbox aken.

Inboxi saab avada ka klõpsates Netscape?i akna teateriba paremas otsa nupul Mailbox.

Postkastis on mitu kausta. Kõrvaloleval joonisel on tehtud lahti kirjanäidiste Samples kaust. Vajutades lahtri Samples paremas otsas asuvale noolega nupule, avaneb selle all kaustaloetelu:

Inbox: sissetulnud kirjad; Unsent Messages: saatmata kirjad; Drafts: pooleliolevad kirjad; Sent: saadetud kirjad; Trash: kustutatud kirjad jt.

Postkasti Inbox akna menüüriba käskude abil saab teha kõiki postiga seotud vajalikke töid. Sagedamini kasutatavate tööde jaoks on küll mugavam kasutada menüüriba all paiknevat nupuriba. Selle all asuval ribal on toodud kaustalahter ja teated kausta kirjade (Total messages) ja läbilugemata kirjade (Unread messages) arvu kohta. Postkasti akna allosa on jaotatud kaheks. Ülemises on kirja loetelu koos kirjade andmetega: Subject (kirja teema), Sender (saatja), Date (kuupäev) jt. Akna alumises osas on selle kirja tekst, millel on kursor ülemises osas. Aknaosade kõrgusi saab hiirega vedades muuta.

Uue teate saatmiseks vajutada nupule New Message. Ekraanile tuuakse uue kirja koostamisaken Composition.

Akna lahtrisse To (kellele) sisestada kirja saaja elektronposti aadress. Elektronposti aadressides esineb märk @, selle sisestamiseks vajutada sõrmisele <Alt Gr>, hoida seda allavajutatuna ja vajutada alla sõrmis <2>. Seejärel vabastada sõrmised. Aadressid on kujus: Ants@online.ee

Aadress tuleb sisestada hoolikalt ja vigadeta, kuna muidu ei võta server kirja saatmiseks vastu. Kui aga aadress on lisatud elektronposti aadressiraamatusse, vajutada akna nupuribal nupule Address.

Ekraanile tehakse lahti aadressiraamat, millel klõpsata esmalt vajalikul aadressil. Pärast aadressiraamatu aknas nuppudel To ja OK klõpsamist aken suletakse ja aadress paigutatakse koostamisakna lahtrisse To.

Lahtrisse Subject (teema) sisestada ühe- või kahesõnaline lühikirjeldus saadetava kirja kohta. See ei ole kohustuslik, aga kui jätta lahter täitmata, tuleb aknasse dialoogikast, kus päritakse, kas kiri soovitakse jätta ilma teemata.

Kirja tekst sisestatakse koostamisakna alumisse ossa. Soovitav on alustada üsna esimestest ridadest, et kirja saaja ei peaks hiljem otsima, kus see kiri õieti paikneb.

Juhul, kui kiri saadetakse väljapoole Eesti piire, ei ole soovitav kasutada kirja tekstis eesti täpitähti ä, ö, ü, kuna need saatmisel moonduvad. Vahel moonutatakse neid ka Eesti kirjades. Täpitähtede asemel võiks kasutada komplekte a", o~, o".

Kui koos kirjaga soovitakse saata ka mingi vajalik fail või dokument, vajutada nupule Attach (lisada). Ekraanile tuuakse dialoogikast faililoeteluga, millel teha topeltklõps vajaliku faili nimel. Kirjale lisatud faili nimi läheb koostamisakna aadressilahtri all paiknevasse kirjaklambri pildiga lahtrisse.

Pärast kirja koostamist ja sellele vajaduse korral dokumendi lisamist vajutada kirja saatmiseks nupule Send (saata). Koostamisken suletakse ja kiri saadetakse teele.

Kui postkasti on tulnud lisaga kiri, on kirja teksti juures kirjaklambri pilt. Tehes sellel topeltklõpsu, avatakse ekraanile aken lisaga.

On nüüd postkasti aken olnud juba mõnda aega avatud ja soovitakse kontrollida, kas on tulnud uut posti, vajutada nupule Get Message.

Kui mingile kirjale soovitakse vastata, klõpsata kirjal loetelus ja vajutada nupule Reply (vastata). Programm teeb lahti koostamisakna, mille lahtrisse To on juba sisestatud aadress, akna allosas paikneb saadetud kiri. Kui saadetud kiri on väga pikk, saab sellest osa ära kustutada. Sisestuskursor vilgub akna ülaosas, kuhu sisestadagi vastus.

Kui kirja ei soovita kohe ära saata, vajutada peale selle koostamist nupule File. Kiri salvestatakse ja paigutatakse postkasti kausta Drafts (mustandid).

Kirja printimiseks klõpsata selle nimel loetelus ja vajutada nupuribal nupule Print.

Vanade kirjade kustutamiseks klõpsata kirjal aknas Inbox ja vajutada nupule Delete. Kirjad paigutatakse sel juhu lkausta Trash.


tagasi esilehele ...


 
Horisondi e-post - horisont@datanet.ee