7 / 1 9 9 8   N O V E M B E R  
 h o r i s o n t  
   
 I N I M E N E  L O O D U S  U N I V E R S U M
  MEILE VASTAB
füüsik JÜRI KRUSTOK
 
 
Jüri Krustok on sündinud 13. veebruaril 1955 Tallinnas, kuid kogu oma edaspidise elu elanud Keilas, kus sai ka keskhariduse. Pärast Tartu Ülikooli lõpetamist füüsikudiplomiga 1981. aastal asus ta tööle nüüdsesse Tallinna Tehnikaülikooli. Seal õpetas ta füüsikat, kuid pärast füüsika-matemaatikakandidaadi kraadi kaitsmist Tartu Ülikooli juures 1986. aastal on ta töötanud vanemteadurina praeguses TTÜ pooljuhtmaterjalide tehnoloogia õppetoolis, uurides keeruliste pooljuhtmaterjalide luminestsentsi ja defektkoostist. Teadustöö kõrvalt tegeleb Jüri Krustok endiselt ka õppetööga ning teaduse populariseerimisega Eesti ajakirjanduses. 1998. aastast Eesti teaduspreemia laureaat.

Millist osa on etendanud Teie elus 8 aastat enne Teie sündimist ilmale tulnud pooljuhtseadis nimega transistor?
Kui ma olin umbes 10aastane, ehitasid meie tänava poisid kõik endale pooljuhtdioodi kasutades detektorvastuvõtjaid. Minul dioodi polnud ja keegi ei tahtnud ka enda oma ära anda. Aga mul oli üks must asjandus kolme jalaga, niisiis panin selle ja raadio hakkas tööle. Kõik poisid käisid pärast seda ime vaatamas ning mind hakati pidama veidi "füüsikuks". Alles aastaid hiljem sain teada, et olin avastanud transistori olemuse ning minust saigi füüsik.

Kuulute sel aastal Eesti Vabariigi teaduspreemia saanud TTÜ tehnikateadlaste kollektiivi. Uurimisteemast selgub, et Teiegi tähelepanu on suunatud pooljuhtmaterjalidele, mis seotud päikeseenergia talletamisega ja optoelektoonikaga. Milliseid vagusid te ise sellel teaduspõllul ajate ja mis on seni mullakamara alt välja koorunud?
Minu töö on põhiliselt seotud nende pooljuhtmaterjalide füüsikaliste omaduste uurimisega. Pooljuhtide füüsika on teadusharu, mis areneb pealtnäha üsna aeglaselt, kuid kindlalt. Samas on viimastel aastatel oluliselt suurenenud tehnoloogiasse tehtud investeeringud ning kohati ei jõuta enam füüsikaga tehnoloogidele järelegi. Nii ongi kujunenud olukord, kus iga tühisemgi füüsikute uus teadmine leiab otsekohe rakendamist pooljuhtmaterjalide tehnoloogias. Eks ole meiegi üht-teist uut suutnud leida. Eelkõige peaks mainima sügavate tsentrite kõige tõenäolisema mudeli loomist ühendpooljuhtides ning mitmete materjalide kiirgustsentrite esmakordset korrektset mõõtmist. Kuid ehk enamgi olulisemaks pean ma tõeliselt rahvusvahelise seltskonna meelitamist endaga koos töötama. Nii kuuluvad sellesse sõbrad ja kolleegid Helsingi Tehnikaülikoolist Soomest, Salfordi Ülikoolist Inglismaal, Strathclyde Ülikoolist Šotimaal, Delfti Ülikoolist Hollandist, Belli Laboratooriumidest USAs ja Konstanzi ning Giesseni Ülikoolidest Saksamaal. Usun tõsimeeli, et koos sellise ühismeeskonnaga suudame ehk enamat kui üksikult eraldi nokitsedes.

Teadustöö kõrval olete vähemalt viimaste aastate produktiivsemaid autoreid teaduse populariseerimisel. Kust see vajadus ja sõnaseadmise oskus rasketest asjadestki kergemalt kirjutada?
Ausalt - ma ei tea. Igatahes hakkas mind mingil ajal vaevama teadmine, et võrreldes teiste füüsikutest kolleegidega välismaal, teadsin mina üpris vähe maailma teaduses toimuvast. Võtsin asja käsile ja oma üllatuseks avastasin hulga põnevat, mida lihtsalt ei saanud ainult enesele jätta. Aga keerulistest asjadest võib kergelt kirjutada ainult see, kes neisse eriti sügavalt ei süüvi. Seetõttu olen ma ka üsna vähe osanud kirjutada neist probleemidest, millega ise tegeleme.

Kuidas lõõgastute, mis valmistab Teile erilist rõõmu?
Erilist rõõmu valmistab sõpradega kaunil suveõhtul saunas käia.

Millised on Teie harrastused?
Nende populaarteaduslike artiklite kirjutamine ongi tegelikult minu harrastus, sest tööks ei saa ju seda nimetada.

Teie lemmikspordiala ja -kunstizanr?
Ise pole küll enam kaua spordiga tegelnud, kuid televiisorist jälgin meelsasti kõike, mida näidatakse. Mis kunstisse puutub, siis meeldib mulle kangesti vene filmikunst.

Fantaseerime pisut. Kui Teil oleks võimalik vestelda ükskõik kellega ükskõik millisest ajast ja teemal, kelle valiksite vestluskaaslaseks?
Kui nüüd rääkida konkreetsest momendist, siis praegu tahaksin küsida näiteks lugejalt, et mida tema sellele küsimusele vastaks. Aga loomulikult poleks mul ka midagi selle vastu, kui saaksin näiteks Niels Bohri ning Albert Einsteiniga koos sauna minna ja kõrvalt nende kuulsat vaidlust kvantmehaanikast pealt kuulata.

Millist teadusavastust peate tähtsaimaks, ohtlikemaks?
Ilmselt on igal teaduses tehtud avastusel omad "fännid". Seetõttu on ka igasugune hinnang konkreetsele avastusele üsna subjektiivne ning peegeldab eelkõige hindaja suhet antud teemasse. Olles nüüd veidi tuttavam ka teiste teadusharude arenguga, tundub mulle ülekohtusena eelistada mingit avastust teisele. Nad kõik on ju võrdselt tähtsad! Kuid ohtlikuks ei pea ma küll ühtegi teadusavastust, pigem on ohtlikud inimesed, kes neid õigesti kasutada ei oska.

Mis on Teie jaoks ime?
Füüsikas, ja teaduses üldse -, puudub selline mõiste, nagu ime. Ime on eelkõige inimloomuse reaktsioon millelegi vapustavale ja tundmatule, kuid teadmiste kasvuga võib ka kõige grandioosseim ime lihtsalt haihtuda. Kuid sealjuures on igasugune ime alati olnud üks teaduse mootoritest.

Milline oleks Teie vapideviis?
Kui omal ajal pidi Lenin kirjaoskamatutele ja paljasjalgsetele vene talupoegadele lausa pidevalt kordama sõna "õppida", siis minu vapile piisaks vahest ainult Õ-tähest, hea lühike, sisult õige, vormilt rahvuslik ja mis peamine - ei lase muutuda ükskõikseks ümbritseva suhtes.


tagasi esilehele ...


 
Horisondi e-post - horisont@datanet.ee