5 / 1 9 9 8   A U G U S T  
 h o r i s o n t  
   
 I N I M E N E  L O O D U S  U N I V E R S U M
  Kui vana on astronoomia Tšehhimaal?
PEEP KALV
astronoom
 
 
Tänavu tähistab Praha ülikool oma 650. ja Tšehhi astronoomia oma 100. aastapäeva. Päris alguseks peetakse siiski aastat 1722, mil Praha ühes jesuiidikolledñis alustati astronoomilisi ja meteoroloogilisi vaatlusi. Esimese tähetorni ehitas asjaarmastaja astronoom Josef Jan Friè 1898 Prahast 35 km kagus asuvasse Ondøejovi külakesse. Tšehhoslovakkia iseseisvuse 10. aastapäeval 1928 kinkis Friè tähetorni riigile ning 1953 rajati selle baasil Tšehhoslovakkia Teaduste Akadeemia Astronoomia Instituut. Seal mail oli veel keerukam kui meil - 1993 tuli vara, ka observatooriumi sisseseade, jagada tšehhide ja slovakkide vahel.

Praegu on Tšehhi astronoomid tegevad viiel alal: tähefüüsika (selles valdkonnas töötavad ka Tartu ja Tallinna astronoomid, ning kuigi tihedast koostööst just rääkida ei saa, jälgitakse ja kasutatakse ära teineteise tulemusi), päikesefüüsika, Maa-lähedase kosmose füüsika, planeetidevaheline keskkond, dünaamiline astronoomia. Tšehhi astronoomide tööde seas ei ole üldsust vapustavaid hiilgavaid avastusi, kuid vajalikku tööd on tehtud tublisti. Tunnustus on seegi, et Euroopa Astronoomia Ühing otsustas oma 7. kongressi septembris 1998 korraldada Prahas.

Mis tahes riigi nii intellektuaalse kui majandusliku arengu taset näitab kvalifitseeritud asjaarmastajast teadlaste (eeskätt linnuvaatlejate, arheoloogide ja astronoomide) suhteline arvukus. Tšehhi Vabariigis on 8 planetaariumi, 32 amatöörtähetorni ja 18 astronoomia seltsi/klubi. Kokku 58. Meil 4.



Tagasi esilehele ...

 
Horisondi e-post - horisont@datanet.ee