2 / 1 9 9 8  M Ä R T S  
 h o r i s o n t  
   
 I N I M E N E  L O O D U S  U N I V E R S U M
  Freudi müüdi purunemine
JÜRI ALLIK (1949)
psühholoog,
Tartu Ülikooli professor
 
 
Kõik, kel natukenegi huvi psühholoogia vastu, teavad Sigmund Freudi nime. Kes ta siis ikkagi oli - kas 20. sajandi suur mõtleja või mees, kelle saavutused ta ise ning ta õpilased on puhunud märksa suuremaks, kui nad tegelikult olid.

Sigmund Freud (1856-1939) kirjutas oma 1917. aastal ilmunud töös "Psühhoanalüüsi üks raskus", et teadus on andnud kolm valusat hoopi inimese eneseimetlusele. Kopernikus andis kosmilise löögi, kui ta purustas inimese usu, et inimene asub Päikesesüsteemi keskmes. Darwin andis bioloogilise hoobi, purustades usu, et inimene seisab teistest loomadest kõrgemal. Ja lõpuks psühhoanalüüs, täpsemini Freud ise, andis kõige valusama psühholoogilise löögi inimese eneseimetlusele, avastades, et inimese Mina ei ole sugutungi ja teadvustamata protsesside isandaks ja käskijaks, vaid nende kahe kuulekaks orjaks.

Õpetaja ja õpilased
Freud ise ei olnud võltsilt tagasihoidlik, kui asi puutus tema teenete hindamisse. Oma õpetajast ei jäänud maha ka tema pooldajad ja õpilased, kes 1912. aastal moodustasid salajase komitee, selleks et kaitsta Freudi õpetust pahatahtlike rünnakute vastu. Selle salakomitee idee autorist Ernest Jones'ist sai hiljem Freudi biograaf, kelle kolmeköiteline "Sigmund Freudi elu ja töö" aitas paljus kaasa müüdi loomisele Freudist.

Freudi pooldajatel, kelle seas oli mitmeid literaate, õnnestus luua müüt Freudist kui 20. sajandi suurimast mõtlejast, kelle eraelu oli askeetlikult vähenõudlik ja moraalselt laitmatu. See psühhoanalüütiline legend kujutas Freudi sangarina, kelle elu kulges lakkamatus võitluses tagurliku akadeemilise maailmaga, kes ei tahtnud tunnistada selle sajandi suurimat novaatorit. Henri Ellenbergeri arvates samastas Freud ennast Byroni üksildase kangelasega, kes erakuna võitleb lõputute vaenlaste hordide ja looduse stiihiaga. Müüdi ülesandeks oli kinnitada seda, et psühhoanalüüsi kesksed mõisted, nagu teadvustamatus ja infantiilne seksuaalsus, on täiesti originaalsed ja neile pole midagi kõrvale panna ei Freudi eelkäijatel ega tema kaasaegsetel.

Oma panuse legendi kujunemisse andis ka Anna Freud, kes hoolikalt tsenseeris kõiki oma isa kohta avaldatavaid materjale. Paljusid Freudi kirju ja märkmeid hoitakse tänaseni Kongressi Raamatukogu suletud hoidlas. Mõned neist näevad Freudi arhiivi hoidjate tahtel ilmavalgust alles kahekümne teisel sajandil.

Müüdi murendajad
Freudi müüt hakkas murenema siis, kui püüti objektiivselt hinnata psühhoteraapia tõhusust. Katsed hinnata psühhoanalüüsi edukust näitavad, et see ravimeetod ei ole palju halvem igasuguse ravi puudumisest, kuid mitte ka palju parem.

Teooria järel tuli kord ka Freudi isiku ja tema eluloo kätte. Sigines hulk sõltumatuid uurijaid ja ajaloolasi, kes vabana eelarvamustest võtsid käsile nii psühhoanalüüsi ajaloo kui ka Freudi biograafia segased seigad. Selle "revisionistide" põlvkonna kõige silmapaistvamad esindajad on Henri Ellenberger, Paul Roazen, Jeffrey Masson, Frank Sulloway, Frank Cioffi, Peter Swales, Frederick Crews, John Kerr, Max Scharnberg, Allen Esterson ja Malcolm Macmillan. Nende tööde tulemusel hakkas tasapisi kooruma teistsugune pilt nii Freudist kui ka tema algatatud psühhoanalüütilisest liikumisest. Freud ei paista enam nii kartmatu uurijana, kõrvalekaldumatult objektiivse mõtlejana ja eetiliselt laitmatu vaatlejana, kui seda püüdsid näidata tema esimesed biograafid. Me teame nüüd, et Freudil olid naeruväärselt väiklased eelarvamused, et ta oli lubamatult ebadiskreetne oma patsientide ja ülekohtune oma rivaalide suhtes ning et ta ei põrganud tagasi andmete võltsimisest, kui tal oli tarvis anda oma ideedele suuremat veenvust.

Samuti saab üha rohkem selgeks, et Freud ei olnud millegi senitundmatu avastaja. Psühhoanalüüsi kesksed mõisted - teadvustamatus, infantiilne sugutung ja psühhoteraapia - võeti kasutusele ammu enne Freudi tulekut. Freudil aga õnnestus eelkõige retoorika ja oskusliku veenmistehnika abil anda nendele mõistetele senisest palju avaram tähendus.

Fruedi ja tema eelkäijate teadusalastest saavutustest pikemalt trükinumbris.


tagasi ...


 
Horisondi e-post - horisont@datanet.ee