1 / 1 9 9 8   J A A N U A R
h o r i s o n t
   
   
I N I M E N E L O O D U S U N I V E R S U M
MIKS ON VAHEMERE-ÄÄRNE TOIT TERVISLIK ?
HARRI JÄNES
meedik


Vahemere ääres, Hispaaniast Kreekani levinud toitumistavasid on kiidetud nii Euroopas kui USAs. Eksperdid kinnitavad, et toit, milles peamine rasvaallikas on oliiviõli, vähendab südame isheemiatõvesse haigestumise ohtu (hoiab ära vere kolesteroolisisalduse suurenemise), aitab vältida vererõhu kõrgenemist, suhkurtõbe ja liigset kehakaalu. Peale selle on vihjeid, et Vahemere-äärsed toitumisharjumused võivad ka mõne vähiliigi vältimisele kaasa aidata.

Traditsiooniline Vahemere-äärne toit sisaldab iga päev teraviljasaadusi (leiba, riisi), kaunvilju, kartuleid, värsket köögi- ja puuvilja, pähkleid, juustu, jogurtit ning oliiviõli. Söögi juurde kuulub klaas veini. Mõni kord nädalas süüakse kala, kodulinnuliha, mune, maiustusi. Paaril korral kuus pannakse lauale nn. punane liha. Võib ka sagedamini, kuid siis väiksemas koguses. Rõhutatakse, et tavapärasele toitumisele peab lisanduma regulaarne kehaline liikumine.

Üldistatult võib nentida, et Vahemere-äärses köögis kasutatakse vähe küllastatud rasvu, kuid rohkesti süsivesikuid ja kiudaineid. Kõike, mis sobib ja maitseb, valmistatakse oliiviõliga. Südamehaigusi ja kasvajaid vältivalt toimivad antioksüdantidena tuntud E- ja C-vitamiin.


tagasi ...

Horisondi e-post - horisont@datanet.ee
webmaster