UNIVERSUM -
Tõeline tähesõda:
kaose ja korra vahel.
JAAN EINASTO

Akadeemik Jaan Einasto on Tõraveres asuvas Tartu Observatooriumis koos oma kolleegidega Universumi ehituse uurimisel mesilase usinusega tööd teinud üle kahekümne aasta. Koos Enn Saare ja Ants Kaasikuga avastasid nad tumeda ehk varjatud aine 1 hiidgalaktikate ümber. Hiljem tuldi välja galaktikate superparvede olemasolu ideega ja seejärel jõuti universumi kärjekujulise ehituseni koos Mihkel Jõeveeruga. Selle aasta algul ilmus maailma tuntumas loodusteaduste ajakirjas "Nature" sellekohane teadusartikkel, mis leidis vastukaja kogu maailma teadusringkondades ja avalikkuse ees. Artikli autorite hulgas oli neli Eesti teadlast: Jaan Einasto, Erik Tago, Maret Einasto ja Veikko Saar .Kuhu on Eesti astronoomid koos oma väliskolleegidega Universumi tunnetamisel välja jõudnud, sellest palusime kirjutada Jaan Einastol endal.


Kas Universumis valitseb kord või kaos? See on astronoome huvitanud juba ammu. Meie lähemas ümbruses, Päikesesüsteemis, valitseb kindel kord - planeedid tiirlevad ümber Päikese ja nende liikumist on võimalik aastatuhandeteks ette ennustada. Ka meie ümbruses olevad tähed liiguvad korrapäraselt ümber Linnutee keskme. Ulatub selline korrapära veelgi kaugemale?

1M. Jõeveer, Jaan Einasto. Nähtamatu jahil. "Horisont" nr. 4 1975;
J. Jaaniste. Kui palju kaalub Universum? "Horisont" nr. 4 1981.

Esimene arvamus - juhus ->


JAAN EINASTO (1929) on Tartu Observatooriumi vanemteadur. Eesti TA akadeemik. Füüsika-matemaatikadoktor. Varjatud aine ja universumi rakulise ehituse avastaja.
esilehele