Interneti kaudu maailma
Veljo Sinivee

Sedapuhku reisime madjarite maale Ungarisse. Ei, kallistele keelekursustele pole vaja registreeruda. Sõidame, nagu ikka, hiireklõpsude saatel mugavasti oma tugitoolis, klaviatuur süles ja kohvitass käes. Kuigi õige tunde saamiseks võiks reisiks tellida originaalse "Ikarus" bussi, kasutame seekord transpordivahendina siiski Interneti sidepakette -- neid ei saa kuidagi suvise ahjukütusega tankida. Muide, kohalikus pressis (ajakiri "The Budapest Sun" http://www.centraleurope.com/media/budapestsun/bpsun.html) väidab "Ikaruse" president Gábor Szeles isiklikult, et firmal läheb oma (toodangu) endise hiilguse taastamiseks veel veidi aega. Ei ole mõtet neid kiirustama sundida .

Niisiis, diaalime (see sõna pole ungari keeles vaid arvutislängis, eestikeelse vaste leiab võib-olla aadressilt http://www.eki.ee/dict/slang) end oma serveri külge, võtame mugavama asendi, ja vajutame enter'ile.
"Ametliku"

Ungari kodukülje

leiab aadressilt http://fsz.bme.hu/hungary/homepage.html. Esiteks võiks vaadata ega mõni pisuke tormike pole Ungarimaal ringi luusimas ja turiste kimbutamas. Virtuaalseid rändureid see ehk ei puuduta, kuid teravate elamuste otsijaid küll. Kohaliku ilmaennustuse saab lehelt http://www.fsz.bme.hu/meteo/wf.html -- paraku kohalikus keeles. Kui sugulaskeelse kirjatüki dekodeerimine raskeks läheb, võib appi hüüda keeletarga (http://www.sztaki.hu/sztaki/elibrary/szotar.html).

Kodulehekülje alguses on muhe elektroonne maakaart. Klõpsides hiirega meid huvitaval kohal,

manatakse ekraanile kohe selle paiga kohta käiv info -- lühike ülevaade ajaloost, hulganisti ilusaid pildikesi ja isegi teave sellest, millise transpordivahendiga on kõige parem külla tulla. Vajutus mõnele kaardil olevale punasele kolmnurgale aga loetleb kõikide antud maakonnas olevate infoserverite aadressid ja "tegevusalad".

On giide, kes puistavad oma grupi turistid alguses üle terve faktide laviiniga. Meie veetlev elektroonne teejuht pole muidugi mingi erand: kodulehekülje lõpupoole on viit nimega facts, millele vajutamisel pritsitakse ekraan täis kõikvõimalikke Ungarisse ja ungarlastesse puutuvaid numbreid. Huvitav on teada, et lisaks 10 miljonile "koduungarlasele" elab muudes maades veel umbes 5 miljonit ungarlast -- ligi pool rahvastikust! Loomulikult saab infolehelt kuulata ka Ungari hümni (fail anthem.html).

Kui sellest veel ei piisa, võib hankida lisa CIA vastavast (sala-?) andmebaasist (www.odci.gov/hu.html)!

Võrgust leiab ka sellist infot millest giidid tavaliselt ei räägi. Kuigi see teema on ehk minetanud oma aktuaalsuse, on siiski huvitav uurida, kus asus näiteks Vene sõjaväebaas, nimega "József Attila Laktanya", või millega seal tegeldi. Ungaris olnud Vene väeosade kohta on BICC jaoks 1996. aastal koostatud üksikasjalik ülevaade, mille saab kätte, ilma et peaks eriline häkker olema. Piisab, kui togida klaviatuurilt sisse aadress http://bicc.uni-bonn.de/bases/data/hungary/bases_hu.html.

Nüüd aga tervitab rändureid maa pealinna --

Budapesti

infoserver (http://www.fsz.bme.hu/hungary/budapest/budapest.html). Hakkab silma, et tekst on kirjutatud asjatundjate poolt: küllap tuleks meilegi turiste rohkem, kui neid nii soojade sõnadega vastu võetaks.

Doonau voolab tervelt 28 km oma teest Budapesti "müüride vahel". Ei tea öelda, kuidas seal ujumisega lood on, kuid ilus näeb too jõgi välja küll. Ühtlasi avaneb hea võimalus teha väikejalutuskäik enne muuseumide möllu sukeldumist.

Loomulikult pakub Budapesti server küberruumi ränduritele ka linna kaardi. Kõiki kohti ei pea siiski ise läbi käima. Viida Cinema Hall alt saab laadida oma arvutisse ja vaadata filmikesi näiteks sellest, kuidas näeb linn välja Gellerti mäelt vaadatuna, liikluspilti Chaini sillal, vaadet ilusale sinisele Doonaule jne. Kuid -- ettevaatust! Mpeg -- formaadis failid on hirmus pikad ja tilguvad kohale tundide kaupa! Jess! -- hõõruvad telefonikompanii mehed käsi arve numbreid lugedes -- elagu WWW (world wide wait)...:)

Mis puutub ilusasse sinisesse Doonausse, siis sellenimelist lugu ja ka muu temaatilise muusika faile saab ("tõmmata"/kuulata) näiteks viida Musical Selection alt.

Ungari on kuulus oma hea köögi poolest. Traditsioonilised söögid on väga maitsvad ja vürtsised. Kui juba maa oma server hoiatab mõnede toitudega liialdamast, tasub head nõu ilmselt kuulata! Paprika ja küüslaugu sõpradel tasuks külastada väikest Doonau-äärset Kalocsa linnakest sügisel. Siis pidavat majade valgetel seintel rippuvad punased paprikad eriti maalilist vaatepilti pakkuma. Ja mis hõrku roogi neist valmistada saab(vt. fail /cuisine/cuisine.html).

Kahjuks polnud paremate palade retsepte sisaldav Interneti lehekülg selle loo kirjutamise ajal veel valmis, kuid jookide oma (viit samal leheküljel) oli seda enam. Ühendamaks kasulikku meeldivaga on segude segamisõpetuse kõrval ära toodud ka veidi taustainfot veinidest üldse ja Ungari omadest eriti.

Üks, mis arvatavasti kõigil madjaritest rääkides meenub, on autovõidusõit ja Hungaroring. Mõistagi on nii tähtis asi ka Net'i "üles pandud" -- ja mitte ainult maa enda kodulehekülgedel. 1996. aasta Grand Prix'i tulemusi ja pilootide kommentaare saab lugeda muu hulgas ka aadressilt http://www.taaget.co.uk/race/f1/r12 96/report.htm. Üks tore, veidi autokooli meenutav, lehekülg asub paigas "nimega" http://www.pg.gda.pl/abarlmkl/cyber/lfrs/track/trackg10.html. Seal kirjeldatakse põhjalikult vormelite juhtimist ja jagatakse näpunäiteid rajal püsimiseks. Kindlasti on kasulik teada et kui kaotate 300 km tunnikiirusel vasakkurvi võttes kontrolli oma vormeli üle, võib viga olla kulunud või liiga külmades kummides.

"Ungarlased on tulnukad! ",

naljatasid teadlased kunagi Los Alamose tuumalaborites New Mexicos. Samuti väidab ka Ungari valitsuse kodukülg (http://www.fsz.bme.hu/hungary/intro.html). Selgub, et suur hulk füüsikuid, kes USAs tuumapommi projekti kallal töötasid, olid madjarid (ka Teller, Szilárd, von Neumann). Oli selle anekdoodi põhjuseks siis ungarlaste kultuuriline erinevus või miskit muud, on raske öelda, kuid mingid eri sotid neil tulnukate ja UFOdega ikkagi on. Vähemasti lehekülje http://www.ufomind.com/ufo/place/hungary sisu eest vastutava Glenn Campbelli arvates. Absoluutse tõena ei tasu kirjeldatavat ehk võtta, kuid ikkagi on põnev lugeda näiteks ühe endise USA inseneri mälestusi töötamisest tulnukate laeva ehitamise kallal: ta väidab, et osa dokumentidest olid "kõrgemas ungari keeles". Või saada osa vaidlustest rahva päritolu üle -- see pidi kah veidi müstiline olema. Või siis lobiseda madjarite oma ufoloogidega. UFOdega pidi olema sama lugu, mis töökorras Vene värviteleritegagi: kõik ütlevad, et asi on põhimõtteliselt võimalik, kuid keegi pole oma silmaga näinud . Mainitud koduküljel pakutakse näha ka (vt. viit Photos )! Siinkohal kaks Ungari Neti'i aadressi tulnukate fännidele:
http://www.isys.hu/~ba20/ grupp uurib hoolega antigravitatsiooni;
http://.dote.hu/~peter/plink.html on küll ungari keeles.

Nende lugejatega, kes ei lase tulnukatel end kaasa meelitada, kohtume jälle järgmises "Horisondi" numbris.

Head "võrgutamist"!


VELJO SINIVEE (1964) on Tallinna Tehnikaülikooli füüsika instituudi elektroonikainsener (e-post: felc@edu.ttu.ee).
tagasi pealehele!